Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurumu 2018 Raporu’na göre Türkiye, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksinde 149 ülke arasında 130’uncu sırada. Türkiye’nin arkasında kalan ülkeler Fildişi Sahili, Bahreyn, Nijerya, Togo, Mısır, Moritanya, Fas, Ürdün, Umman Sultanlığı, Lübnan, Suudi Arabistan, İran, Mali, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Çad, Suriye, Irak, Pakistan ve Yemen.
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi Necati Tığlı, “Eğitimde, kültürde, sanatta, sağlıkta, sanayide, siyasette, sokakta yani erkeğin olduğu her alanda olması gereken kadınlarımız, AKP İktidarı ile birlikte değiştirilen şartlar ve kendisine biçilen ev kadını rolü ile birlikte adeta eve hapsedilmiş ve sosyalleşmesi engellenerek toplumun tüm kesimlerinden uzak tutulmuştur.
Türk Kadını, 5 Aralık 1934 tarihinde milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olmuş olsa da hep siyasetin dışında tutulmaya çalışılmıştır. Aynı hakları, Fransa’daki kadınlar 1944’te İtalya ve Japonya’daki kadınlar 1945’de Yunanistan’daki kadınlar 1949’da, İsviçre’de ki kadınlar ise 1971’de kazanmışlardır. 2018’de yapılan Genel Seçimlerde 104 kadının Milletvekili seçilmesi, 85 yıl önce bu hakkı kazanmış kadınlarımız için yeterli değildir.
2009 yılında okuma yazma bilmeyen nüfusun yüzde 80,4'ünü kadınlar oluştururken, bu oran 2018 yılında yüzde 85,2'ye yükselmiştir. Artan Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi ile birlikte kadınların okuryazar oranı artması gerekirken düştüğünü görmek AKP’nin eğitim politikalarına nasıl baktığını göstermektedir. Kadın okumazsa, çocuk okumaz, kadın eğitim almazsa, çocuk eğitim almaz. Çağdaş, aydınlık, modern ve gelişmiş bir Türkiye istiyorsak, Türk kadını toplumun her alanında olmalıdır. Kadın ekonomide, toplum yaşamda, özgürlüklerde, siyasette ne kadar güçlü olursa ve ne kadar katkı sağlarsa Türkiye o kadar zengin ve güçlü olur” dedi.
CHP’li Tığlı, “Eylem ve söylemlerle birlikte ötekileştirilen kadın, tecavüze, istismara, şiddete maruz kalmaktadır. Kadının giyiminden, gülüşünden, davranışından tahrik olmanın meşrulaştırıldığı dönemde kadın cinayetleri politikleşmiş ve her geçen gün artmıştır. 2003 yılında erkekler tarafından öldürülen kadın sayısı 83 iken 2018 yılında bu sayı en az 439 olmuştur. 2019 yılının onbir aylık dönemine baktığımızda ise en az 422 kadın öldürülmüş ve 161 kadın cinsel şiddete maruz kalmıştır. 15 Yıllık döneme yani 2003 ile 2018 yılları arasına baktığımızda kadın cinayetlerinde ki artış yaklaşık % 428,9 olmuştur.” dedi.
Görüldüğü gibi her geçen gün kadın cinayetleri, tecavüz ve şiddet artıyor. Eğer 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun etkin uygulanmış olsaydı bu veriler bu kadar yükselmeyecekti diyen CHP’li Tığlı, “Kadınlarımızın 85 yıl önce bugün kazandığı seçme ve seçilme hakkının yıl dönümünde Zübeyde Hanımı, Gördesli Makbule’yi, Halide Edip Adıvar’ı, Erzurumlu Kara Fatma’yı, Şerife Bacı’yı, Sabiha Gökçen’i Türkan Saylan’ı ve daha bir çok Cumhuriyet aydını Türk Kadınını Rahmetle anarken tüm kadınlarımızın Dünya Kadın Hakları Günü'nü kutluyorum" ifadelerini kullandı.
0
Mutlu0
Mutsuz0
Şaşkın0
Ağlayan0
Kızgın0
Bayıldım