RAFTİNG PARKURU OLACAK PAZARSUYU HES İNŞAATLARIYLA YOK EDİLİYOR
CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, geçtiğimiz günlerde Bulancak Pazar Suyu üzerinde yapılan inşaatı gündeme getirmiş, derenin yatağından çıkarılarak diğer kısımda kalan yatağın kurutulduğunu ve bir market zincirine depo yeri olarak tahsis edildiğini, insanların içme suyu kullandığı kaynağın yok edildiğini belirterek TBMM Başkanlığına soru önergesi vermişti.
Necati Tığlı şimdi ise bu alanın 15-20 km yukarısında, aynı dere üzerinde HES inşaatları ile yaratılan çevre katliamını gündeme getirdi.
Tığlı, Kovanlık Beldesi Pazar Suyu Deresinde geçtiğimiz yıllarda raftingcilerin yeni gözdesi diye tanıtılan ayrıca ilçenin önemli su kaynaklarından biri olan derenin inşaatlardan bırakılan çimento sebebiyle gri renge dönüştüğünü, balıkların öldüğünü, ağaçların kurumaya başladığına dikkat çekerek, “Karagöl ve diğer yaylalarımızın sularının birleşmesiyle 80 kilometre süzülerek Karadenize dökülen Bulancak Pazar Suyu Deresi her türlü denetimden uzak Hidro Elektrik Santrali (HES) inşaatları ile yok ediliyor. Vatandaşların yetkili mercilerden yardım için çırpınması fayda etmiyor çünkü devletin gücü ve imkanı, doğadan çevreden yana olanla değil kar ve rant uğruna deremizi talan edenle birlikte. Derenin denize yaklaştığı bölgede ise derenin yatağı değiştirildi. Asıl suyun aktığı yatak kurutuldu, ama asıl ilginç olan yaşanan her taşkın ve afet sonrası dere yatağına ev yapılamaz diyen iktidar, buraya kendilerine yakın bir market zincirinin inşaat yapmasına izin verdi. Bu bölgeyle ilgili soru önergesi verdim, ilgili Bakanlardan cevap bekliyorum. Fakat Valilik açıklama yapma gereği duyuyor. Valilik açıklamasında iddiaların yerinde araştırılması için talimat verildiği ifade ediliyor. Sorduğum sorulara bakanlıklardan yanıt beklerken, valilikten açıklama yapılmasını anlamakta güçlük çekiyor, ancak valiliğin de bu konuyu araştıracak olmasını olumlu karşılıyorum.“diye konuştu.
Daha önce verdiği soru önergesi ile,
Giresun’da taşkın önleme faaliyetlerine yönelik Devlet Su İşlerinin yaptığı çalışmaları, hangi derelerde ne gibi çalışmalar yapıldığını ve yeterli olup olmadığını sorguladığını ifade eden Tığlı, konuya ilişkin açıklamasını şöyle sürdürdü.
“Ne gariptir ki; Pazar Suyunda taşkın önlenecek diye dere yatağından taşındı. İnsanların içme suyu kuyuları kurumaya terkedildi, ağaçlar ve fındık ocakları kurumaya başladı. Bu tedbirler alınıyor bir taraftan buradan hangi rantı elde ederim bakış açısıyla suiistimaller oluyor.
Yetkililere seslenmek istiyorum inşaat yaptığınız yerde “bu alanda balık avlamak tehlikelidir” yazan uyarı tabelasını kaldırmayı unutmuşsunuz. Bu konuda vatandaşların itirazına ise şirket sahipleri istediğiniz yere, istediğiniz makama şikayet edin biz bildiğimizi okuruz edasıyla yanıt veriyor. Pazar Suyu Deresi katliamına izin vermeyeceğim, rant uğruna bir iki kişinin kazancı için devleti bu duruma düşürmeyin.”
Tığlı geçtiğimiz günlerde, Kovanlıkta HES inşaatları ile dereye bırakılan atıkların yarattığı çevre katliamını Tarım Orman Bakanı ve Çevre Şehircilik Bakanlarına yönelttiği soru önergeleri ile TBMM gündemine taşıdı:
Önerge:
Giresun yaylalarının şifalı tertemiz sularının farklı kollarının birleşmesiyle 80 kilometre süzülerek Karadenize dökülen Bulancak Pazar Suyu Deresi; üzerinde inşaatı devam eden Hidro Elektrik Santrallerinden (HES) bırakılan çimento ve atıklar sebebiyle büyük bir çevre felaketi boyutlarına ulaşan kirlilikle karşı karşıyadır.
2 yıl önce Giresun Turizm Altyapı Hizmet Birliği tarafından Bulancak ve Kovalık Belediyelerinin 30 kilometrelik parkur ile rafting merkezi yapılacağı ifade edilen ve haberlere konu olan Bulancak ilçesindeki Pazar Suyu Deresi aynı zamanda ilçenin önemli su kaynaklarından biri vazifesini görmektedir.
İnşaatı devam eden HES’lerin dereye karıştırdığı çimento ve inşaat atıkları sonucu balık ölümleri ortaya çıkmış, öncesinde insanların yüzebildiği dere ve aynı güzellikteki şelaleleri karışan maddeler ve özellikle çimento sebebiyle gri renge boyanmıştır. Ayrıca ağaçların ve fındık ocaklarının kuruması ile eko sistemde büyük bir tahribat meydana getirilmektedir.
Buna ilişkin olarak:
1. Ayrı ayrı belirtilmek üzere hem Giresun ilinde hem de ülke genelinde faaliyetine devam eden kaç HES vardır? 80 km uzunluğundaki Pazar Suyu Deresi üzerinde işletmeye alınmış, inşaat aşamasında ya da proje aşamasında kaç HES yer almaktadır?
2. Pazar Suyu Deresi üzerinde ki HES inşaatına ait gerekli izin ve yetkiler tam mıdır? Bu HES Projesi için Olumlu ÇED Raporu var mıdır?
3. Giresun genelinde yapılan HES’lerin ülkemize kattığı ekonomik değer ne kadardır? Bu ekonomik değer ile HES’lerin doğada yarattığı geri dönüşü olmayan tahribatlar kıyaslandığında ortaya çıkan tablo nasıldır?
4. Pazar Suyu Deresi üzerinde devam eden HES inşaatlarının çevreye, ekolojik dengeye ve doğal yaşama verdiği zararların neler olacağı araştırılmış mıdır? HES’lerin faaliyetlerine yönelik denetimleri yapmakla görevli olan kurumlar hangileridir? 2015 yılından bu yana Giresun ilinde toplam kaç HES denetlenmiştir? Yapılan denetimler sonucunda idari para cezası kesilen kaç HES vardır?
5. Pazar Suyu Deresi’ne karışan çimento atıklarının dere suyunu ve tüm doğayı tahrip ederek Karadeniz’e kadar taşınması karşısında hangi denetimler yapılmış ve hangi yaptırımlar uygulamıştır?
6. Pazar Suyu Deresi üzerinde faaliyetlerine devam eden ve her türlü evsel, kimyasal ya da katı atığını derelerin berrak sularına bırakan HES’lerin devletin kurumlarına meydan okurcasına yaptığı bu kanunsuzluklar için nasıl bir hukuksal işlem başlatacaksınız?
0
Mutlu0
Mutsuz0
Şaşkın0
Ağlayan0
Kızgın0
Bayıldım