Giresun Ticaret Borsası Başkanı Hamza Bölük, düzenlediği kahvaltıda gazetecilerle biraraya gelerek Ticaret Borsası olarak hedefledikleri projeler hakkında bilgi verdi.
Doğu Karadeniz’in ilk çatı üstü güneş enerji santralini (GES projesini) yapıp TANAP iş birliğiyle beraber büyük bir kısmı hibe olmak üzere, yaklaşık 4 milyon TL lik bir yatırımı yine Giresun’a, Ticaret Borsası’na kazandırıp açılışını yaptıklarını kaydeden Bölük sözlerine şöyle devam etti;
Yeni projelerde geliştirmeye çalışıyoruz ama, Giresun Ticaret Borsası ve bu meclis olarak bizim 3 ana proje hedefimiz var. Birincisi bizden önce başlamış ancak bir türlü gerçekleştirilememiş Fındık Müzesi Projemiz. Bu bizim iddiamız, Giresun’a kazandırmamız şart çünkü fındık dendiğinde Giresun akla gelsin istiyoruz. Başkalarının yaptığı projelerle ilgilenmiyoruz biz kendi projemizle ilgileniyoruz. O yüzden de yaklaşık 30 dönümlük bir arazi talebimiz var. Ama Giresun’daki en büyük problem arazi problemi. Belediye Başkanımızla bu konuları görüştük, taleplerimizi ilettik. Umuyoruz ve istiyoruz ki bir an önce bize bir arazi tahsisi yapılır ve biz Fındık Müzesini Giresun’a kazandırırız. Fındık Müzesi nedir; Fındığın bahçede oluşmuş halinden, toplanmasından, harmanından, pazara getirilip satılışından, manavdan alınıp kırılmasından, onun çikolataya dönüşmesine kadar var olan bütün hikâyenin anlatılması, ama sadece hikâyenin anlatılması değil aynı zamanda bunu bir yaşam alanına dönüştürmektir Fındık Müzesi.
Yani insanlar Fındık Müzesine gezmek için gelmeli. Çayını kahvesini içerken oturmalı, çocuklar parkta oynamalı ve sonrada en son fındığını alıp yoluna devam etmeli. Bir yaşam alanı oluşturmak istiyoruz Giresun’da Fındık Müzesi adı altında. Bu ana projelerimizden 1 si. Bunun dışında 2. Projemiz; Giresun’a girdiğinizden fındık şehri olduğunu anlamanız mümkün değildir. Çünkü fındığa ulaşamazsınız. Dışardan gelen bir yabancı gözüyle baktığımızda fındığa ulaşmak çok kolay değil. Yani bir Çorum’da leblebi almak gibi değil. İstiyoruz ki ana yol üzerinde satış noktaları koyalım ve Giresun’a gelen birisi yolun kenarında durup fındığını alıp, hediyelik paketlerini alıp devam etsin. Fındık derken, fındıkla ilgili işlenmiş her türlü ürünü, çikolatasını, krokanını, ezmesini vs.den bahsediyorum. Bunun içinde yer talebimiz var. Neresi bize yer tahsis ederse aynı şekilde (yaşam alanı) kurmak istiyoruz.
Üçüncü olarak ta; Giresun’da Fındık Pazarı mantığı yok oldu. Fındık pazarı yok oldu. Fındık alışverişleri bina altlarındaki dükkanlarda yapılıyor ve bu durum hem Giresun trafiğini etkiliyor hem alışverişi yapanlara zorluk oluşturuyor. Yüklemeler zor, boşaltmalar zor. Saklama yerleri sağlıklı değil. Bu iş buradan çıksın ve bir fındık pazarı, fındık çarşısı oluşturalım istiyoruz ve yine bununla ilgili şehirden alan talebimiz var yine belediyemize bunu ilettik. Biz yapacağız. Şehrin bir alanında da olabilir, iki alanında da olabilir, şehrin doğu ve batı yakası gibi. Talebimizi ilettik, batlamanın içerinde olabilir, aksu vadisinde bir yer olabilir. Fındık pazarını kuralım, dükkanları oraya yapalım, şehir içerisindeki fındık işi yapanları oralara nakil edelim ve fındık ticareti oralarda oluşsun. Dışardan gelen insanlar da fındığın alışverişini görmek isterlerse bu pazara gelsinler.
Biz Meclis olarak yapmak istediğimiz 3 ana projemiz var. Ancak bu 3 projenin de dayandığı temel nokta alan ve arazi problemi. Ve bunun bizim çözme şansımız yok. Bunun için Belediyeler ve Milli Emlak’ta müracaatlarımız var. Destek istiyoruz, diyoruz ki alan tahsis edin, siz gerisine karışmayın biz yapalım. Ama alan problemimiz sürüyor, o yüzden de ilerleyemiyoruz. Bizim buraya yani Borsa yerleşkesine katacağımız bir şey kalmadı artık. Burayı her şekilde her haliyle birinci sınıf (A sınıfı) bir borsa haline getirip kullanıma sunduk zaten üyelerimizin ve gelen misafirlerimizin.
Bir de bugünlerde güncel olan bir şey var onunla ilgili bilgi vereyim. Sayın Milletvekillimiz Cemal ÖZTÜRK bey açıkladı; 10-11 Nisan’da TMO’nun düzenleyeceği ve bizimde destek vereceğimiz bir Fındık Çalıştayını inşallah burada yapmayı başarabileceğiz. Başta Sayın Tarım Bakanımıza, çalıştayı düzenleyen TMO Genel Müdürümüze ve TMO çalışanlarına bu kararı verdikleri için, ve bu karar için çalışmalarını sürdüren Sayın Milletvekilimize şehrimiz adına çok teşekkür ediyorum. Çünkü en azından Fındığın doğduğu yer olan Giresun’da Fındığın Çalıştayının yapılması, bir an önce yapılacaksa da burada yapılması şarttır. Bunu sağladıkları içinde teşekkür ediyorum.
0
Mutlu0
Mutsuz0
Şaşkın0
Ağlayan0
Kızgın0
Bayıldım