Giresun Ziraat Odası ve TARSİM Giresun Bölge Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen toplantıda, muhtarlar fındıkta tarım sigortası hakkında bilgilendirildi.
Ziraat Odası Halit Ayar toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Giresun İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Angın, TARSİM Giresun Bölge Müdürü Bülent Yaşaroğlu, Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, köy ve mahalle muhtarları katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Ziraat Odası Başkanı Karan, fındığın Türkiye için son derece önemli ve stratejik bir tarım ürünü olduğuna dikkat çekerek, özellikle zirai don riskine karşı üreticileri ürünlerini devlet destekli tarım sigortası ile güvence altına almaya davet etti. Karan, üreticilerin bilgilendirilmesi noktasında köy ve mahallelerin kanaat önderleri olan muhtarla önemli görev düştüğünü ifade etti.
TARSİM Giresun Bölge Müdürü Bülent Yaşaroğlu, TARSİM olarak üretimin devamı için üreticinin yanında olduklarının altını çizerek, hiçbir kar gözetmeksizin üreticinin emrinde olan TARSİM’in Doğu Karadeniz Bölgesi’nde fındık başta olmak üzere bitkisel ve hayvansal üretiminin doğal afetlere karşı sigortası olduğunu kaydetti. 2004 yılında fındıkta yaşanan zirai don afeti sonrası 2005 yılında kurulan Tarım Sigortaları Havuzu’nun gelinen noktada kendini daha da geliştirdiğini söyleyen Yaşaroğlu, fındıkta olası zirai don, sel, heyelan, dolu ve fırtınaya karşı hasar gören ürünün yaklaşık yüzde 90’nın bedelini alacak şekilde tarım sigortası kapsamında teminat altına alındığını ifade etti. Fındıkta tarım sigortası için son poliçe başvuru tarihinin 10 Mart 2020, kivi için ise 05 Mart 2020 olduğunu hatırlatan Yaşaroğlu, “Bilindiği gibi fındıkta zirai don riskinin yaşandığı en riskli aylar Şubat ve Mart aylarıdır. Küresel ısınma ve mevsimsel değişiklikler nedeniyle halen bölgemize kar yağmadı. Şubat ayı sonu veya Mart ayında yağacak olan bir kar fındık için büyük risk oluşturmaktadır. Üreticilerimize çağrımız bir an önce ürünlerini devlet destekli tarım sigortası ile güvence altına almamalıdır. Bilindiği gibi fındık ürünü don teminatının piriminin devlet destekli tarım sigortasında poliçe bedelinin yüzde 67’si devlet tarafından karşılanmaktadır. Üreticilerimiz bir sepet fındığa ürünlerini güvence altına alabilirler” dedi.
0
Mutlu0
Mutsuz0
Şaşkın0
Ağlayan0
Kızgın0
Bayıldım